DEFUNCIONS COM ARRIBAR-HI US PODEM AJUDAR?

Us podem ajudar?

Una treballadora dels Serveis Funeraris en una sala del tanatori.

RESOLEM ELS VOSTRES DUBTES

En aquest espai us volem ajudar a resoldre aquells dubtes que pugueu tenir a l'hora de gestionar algun dels diferents serveis que us oferim.

Recopilem la documentació necessària per a iniciar la prestació del servei funerari (recollida, vetlla, trasllat i destí final).

Gestionem l'obtenció de les llicències exigides i realitzem els tràmits jurídics, administratius i sanitaris que comporta cada servei. Aquests vindran determinats per la causa de la defunció (mort natural o judicial) i per la necessitat de realitzar trasllats nacionals o internacionals, entre altres factors.

Reservem els espais on tindrà lloc el comiat, inclosos els possibles trasllats fora de les nostres instal·lacions, amb cobertura local, provincial, nacional, internacional.

Definim amb la família les característiques i especificacions de cada comiat.

Sol·licitem les Partides Literals de Defunció, que posteriorment enviem a la família.

Els nostres professionals especialitzats en tanatoestética i tanatopràxia s'encarreguen de la preparació de la persona difunta. L'objectiu és oferir una imatge natural i serena, cuidant els detalls i respectant l'aspecte que tenia en vida.

El Tanatori municipal de Reus és un espai públic on anar a donar l'últim adéu a la persona que ens ha deixat i oferir consol als seus familiars en unes circumstàncies tan delicades. Allà es comença a assimilar la realitat del moment i la pèrdua irreversible de l'ésser estimat. En aquests moments es fa imprescindible facilitar un entorn íntim per a afrontar el dol.

Per això, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ha dissenyat el seu tanatori per a proporcionar el màxim benestar a les famílies. Està situats en un emplaçament únic, al centre de la ciutat, però amb la intimitat necessària que permet trobar moments de pau i recolliment. A l'interior, disposem d'àmplies sales de vetlla amb abundant llum natural, totes amb una estada principal i una altra zona íntima, lavabo privat, armari i telèfon.

El personal de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp estarà sempre pendent de vosaltres, amb discreció i respecte, per a atendre totes les vostres necessitats.

 - Servei de floristeria

 - Càtering en sala

 - Sala de cerimònies multiconfessional: comiats religiosos i civils. Amb possibilitat d’emissió en streaming.

 - Acompanyament musical

 - Vehicles d'acompanyament

 - Complements: recordatoris, pantalles interactives, reliquiaris, joies, urnes cineràries...

La cerimònia de comiat és un moment crucial per a rendir un últim homenatge al difunt i compartir el dolor amb els acompanyants. Els experts consideren que aquest acte és de gran ajuda en el procés d'acceptació de la pèrdua. Per aquest motiu, quan les circumstàncies impedeixen organitzar una cerimònia, aconsellen fer-ho després, encara que hagi passat algun temps. El nostre tanatori disposa de sala multiconfessional  en la que es realitzem comiats civils i de totes les confessions religioses. Podran estar acompanyats de música en directe adaptada a les preferències particulars així com complements audiovisuals (fotos, vídeos). Ens ajustem als requeriments de cada família perquè la seva celebració sigui el més personalitzada possible.

Oferim diferents opcions per a preparar aquest moment:

 - Cerimònia civil o religiosa

 - Acompanyament musical

 - Homenatge virtual i llibre digital

 - Complements florals

La cremació o incineració és el procés que consisteix a reduir un cos a cendres. És una opció que moltes persones trien per raons personals, culturals, religioses o econòmiques. Per a realitzar aquest procés Serveis Funeraris Reus i Baix Camp compta amb un crematori al costat del Cementiri General de Reus amb dos forns.

Lliurem les cendres en una urna perfectament identificada amb les dades del difunt, acompanyada amb el certificat de cremació i acreditació de cendres.

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp posa a la vostra disposició una àmplia varietat d'urnes perquè trieu la que més s'adapti a les vostres necessitats. També tenim reliquiaris i joies en els quals podeu dipositar una petita quantitat de cendres per a conservar un record del vostre ésser estimat.

El destí de les cendres pot ser:

 • Custòdia en el domicili familiar, conservant sempre el certificat que identifica i acredita la procedència de les cendres.
 • Inhumació en un cementiri. El Cementiri General de Reus us ofereix columbaris que us permetran preservar la memòria dels vostres éssers estimats en un entorn excepcional.
 • Espargiment. En cas de voler llençar les cendres a un riu, mar o espai natural, heu de contactar amb les autoritats locals i sol·licitar els permisos oportuns. D'altra banda, us oferim la possibilitat de realitzar un acte de comiat en la Font de les Cendres, ubicada en el nostre cementiri.

Més informació, telèfon 977 750 422 o per correu electrònic a [email protected]

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp estem a la vostra disposició per a ajudar-vos i informar-vos sobre tots els serveis que prestem al Cementiri General de Reus.

La prestació del servei funerari comporta una sèrie de trasllats que variaran en funció de les necessitats i preferències de la família: des de la recollida en el lloc de la defunció (domicili, residència, hospital, domicili…) fins a la vetlla; i d'aquí a la destinació final (crematori, cementiri, fins científics, o amb destinació internacional).

Realitzem trasllats en tots els àmbits: local, nacional i internacional, gestionant la documentació legal i autoritzacions pertinents per a dur-los a terme.

Després de la defunció, s'inicia una etapa en la qual haurà de realitzar diferents gestions legals, fiscals i administratives, que variaran en funció de la situació personal i patrimonial del difunt.

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ofereix als seus usuaris els següents serveis:

 - Tramitació de la baixa de les pensions del causant a la seguretat social o administració pública.

 - Sol·licitem certificat literal de defunció al jutjat.

 - Tramitació de la pensió de viudetat, orfenesa o auxili per defunció.

 - Demanem el certificat d´últimes voluntats i el certificat de cobertura d´assegurances, ambdues gestions davant el Ministeri de Justícia.

 - Entreguem tota la documentació en un termini aproximat d´un mes.

 - Realitzem l´assessorament personalitzat per cada cas, de com procedir per iniciar els tràmits de testamentaria, assessorament per interpretar el testament  del causant o declaració d´hereus i acte de notorietat.

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp pot ajudar-vos en aquesta situació tan difícil i resoldre les vostres necessitats.

Si ho desitgeu, podeu contactar amb nosaltres en el telèfon.977 75 04 22(atenció 24 hores), enviar-nos correu electrònic ([email protected]) o apropar-vos a les nostres instal·lacions del Tanatori Municipal:  Plaça de Pablo Picasso, 1, 43204 Reus.

Tot un equip de professionals us explicarà els passos a seguir. Nosaltres ens encarregarem de tot.

Bàsicament, haureu de decidir el següent:

 • Triar la funerària que us presti el servei. Tingueu o no assegurança de decessos, sou vosaltres qui decidiu.
 • Triar el tanatori i concretar els detalls del comiat.
 • Decidir si fareu inhumació o incineració.
 • Triar el lloc de repòs del difunt o de les seves cendres.

Amb la qual vostè triï, tant si té assegurança de decessos com si no.

Si ha de comunicar una defunció  o sap que aquesta es produirà en breu, pot contactar directament amb nosaltres.

Si té pòlissa de decessos, ens ho haurà d’informar i nosaltres ens encarregarem de tot, coordinant-nos amb la seva assegurança. També, si ho prefereix, pot trucar a la seva asseguradora i indicar-li on desitja acomiadar al seu ésser estimat.

El telèfon d'assistència 24 hores de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp és el 977 75 04 22

En absolut. La família sempre pot decidir els elements del servei funerari que contractarà. No obstant això, hi ha serveis que es consideren imprescindibles per la prestació del servei funerari (com ara el fèretre).

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ofereix gran varietat de complements com són els ornaments florals, música en directe en les cerimònies de comiat i enterraments, esqueles en premsa, serveis religiosos, reliquiaris per a les cendres, gestoria, entre d’altres.

Més informació: https://www.sfreus.cat/botiga-online

El preu dependrà del que triï la família, ja que existeix una gran varietat de productes i complements disponibles. Quan es té una assegurança de decessos el servei estarà cobert per endavant, excepte els elements addicionals no inclosos en la pòlissa.

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp com empresa pública depenent de l’Ajuntament de Reus aprova cada any les seves tarifes que podeu consultar en aquest enllaç.

Més informació: https://www.sfreus.cat/tarifa-de-preus

Per descomptat. A més, teniu dret al fet que els preus venguin desglossats, especificant el cost de cadascun dels conceptes del servei funerari que desitgeu contractar.

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp com empresa pública depenent de l’Ajuntament de Reus aprova cada any les seves tarifes que poden consultar en aquest enllaç. https://www.sfreus.cat/tarifa-de-preus.

D'entrada, haureu de fer-vos càrrec del cost del servei funerari. Una vegada transcorreguts 15 dies hàbils després de la defunció, us podem sol·licitar un certificat en el Registre de Contractes d'Assegurances amb Cobertura de Defunció del Ministeri de Justícia, que donarà fe de si existeix algun tipus de cobertura econòmica dels costos dels serveis funeraris.

En cas d'existir algun tipus de cobertura econòmica per decés, haureu de contactar amb l'entitat asseguradora perquè aboni la quantitat que correspongui.

Una pòlissa de decessos és un contracte privat entre la família i l'asseguradora. Les cobertures depenen del que s'hagi signat en aquest document. Existeixen diferents modalitats i per tant, al millor opció és consultar amb la companyia d'assegurances.

Sí. La prestació del servei funerari comporta una sèrie de trasllats que variaran en funció de les necessitats i preferències de la família: des de la recollida en el lloc de la defunció (domicili, residència, hospital…) fins a la vetlla; i d'aquí a la destinació final (crematori, cementiri, fins científics, destinació internacional).

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp realitza trasllats en tots els àmbits: local, nacional i internacional, gestionant la documentació legal i autoritzacions pertinents per a dur-los a terme.

No, però gairebé totes les famílies adquireixen arranjaments florals per a l'homenatge de comiat del seu ésser estimat. Tant en les nostres instal·lacions com a traves de la nostra web podeu triar l'opció més adequada per a vosaltres.

Més informació: https://www.sfreus.cat/botiga-online?difunt=-1

Per a constatar realment la defunció. És un document expedit per un metge, imprescindible perquè la funerària pugui gestionar el servei funerari: des de la recollida fins a la incineració o inhumació.

El Certificat Mèdic de Defunció té un ús intern per la tramitació del servei i no pot ser reclamat per cap empresa per justificar la defunció. Aquesta sol·licitud és irregular perquè aquest document conté informació personal, per la qual cosa es vulneraria la regulació vigent en matèria de protecció de dades.

Pels tràmits legals posteriors, necessitareu la Partida Literal de Defunció, que emet el Registre Civil una vegada inscrita la defunció.

Legalment només es pot cobrar el cost de l'imprès del certificat.

Ho subministrarà l'empresa funerària, l'hospital o la residència. També es pot adquirir al Col·legi Oficial de Metges.

Aquest document, expedit pel Registre Civil del municipi en el qual ha tingut lloc la defunció, serveix per a realitzar diversos tràmits com la cancel·lació dels comptes corrents, donar de baixa en la Seguretat Social (normalment es fa de manera automàtica perquè el Registre Civil notifica la defunció de manera telemàtica) i qualsevol altre acte jurídic que requereixi acreditar la defunció.

Depèn del volum de treball del Registre Civil. Habitualment al voltant de deu dies, però en algun cas pot trigar algunes setmanes.

Habitualment els Registres Civils n’emeten tres, però es poden demanar més en el moment de sol·licitar-les. És important saber que tenen validesa d'un any pel que, transcorregut aquest termini, si es necessiten, s’han de demanar de nou.

En els serveis contractats amb Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, aquest cost i l'enviament està inclòs en les despeses de tramitació.

L’emet la funerària que realitza el servei. Si el servei us el fa Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, podeu dirigir-vos a la recepció del nostre tanatori per a sol·licitar-ho.

No, però els experts aconsellen realitzar algun ritual de comiat, religiosa o civil, per a ajudar a acceptar la pèrdua.

Estem especialitzats en tota mena de cerimònies i sepelis: catòlics, d’altres confessions i laics, respectant sempre els usos i costums de la vostra elecció. Tramitem les autoritzacions que calgui complir pel vostre desig en cada cas.

La cerimònia de comiat és un moment crucial per a rendir un últim homenatge al difunt i compartir el dolor amb els acompanyants. Els experts consideren que aquest acte serà de gran ajuda en el procés d'acceptació de la pèrdua. Per aquest motiu, quan les circumstàncies impedeixen organitzar una cerimònia, aconsellen fer-ho després, encara que hagi passat algun  temps.

El Tanatori Municipal de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp disposa de sala multiconfessional per a fer comiats civils i de totes les confessions religioses. Podran estar acompanyades de música en directe adaptada a les preferències particulars.

Ens ajustem als requeriments de cada família perquè la vostra celebració sigui el més personalitzada possible i deixi un record entranyable.

Per descomptat. Amb Serveis Funeraris Reus i Baix Camp podeu contractar acompanyament musical en directe per a la cerimònia de comiat i per a l'enterrament. També es pot complementar amb suport audiovisual que consideri (fotos, vídeos) i fer emissió en streaming per aquelles persones que no puguin apropar-se al tanatori per impossibilitat física o per distància.

En la tramitació del servei, el nostre equip us oferirà la possibilitat d’inserir una esquela al diari que considereu. El cost de l’esquela serà el mateix que el que tindria la contractació directa amb el mitjà, per la qual cosa evitem que els tràmits els faci la família.

En qualsevol cementiri o llocs autoritzats a aquest efecte. Si desitgeu fer un enterrament al Cementiri General de Reus, contacteu amb nosaltres i us assessorarem.

No. Podeu triar la funerària que estimeu convenient. I podeu fer-ho tant si teniu assegurança de decessos com si no.

No, ningú està obligat a l'acte de vetlla. 

Tot i això és molt recomanable de la vetlla perquè s'ofereix l'oportunitat d'acudir a donar l'últim adeu a la persona que ja no està i oferir consol als seus familiars. A més, durant la vetlla es comença a assimilar la realitat del moment i la pèrdua irreversible de l’ésser estimat.

A banda, hem de tenir present que la llei estableix que només es pot inhumar o incinerar transcorregudes almenys 24 hores des de la defunció. Aquest temps és el que es pot dedicar a acomiadar l’ésser estimat en una sala de vetlla.

El més aconsellable és en el nostre tanatori, ja que disposa de les instal·lacions adequades per a mantenir la higiene i unes condicions òptimes per al difunt. 

El nostre tanatori compleix una sèrie d'exigències sanitàries específiques que marquen tant el reglament de Sanitat Mortuòria com les ordenances municipals.

 • Estar situats en un edifici exclusiu per a ús funerari i activitats afins o complementàries que serveixin millorar la prestació del servei.
 • Comptar amb dependències de trànsit, permanència, tractament, i exposició de difunts.
 • Disposar de lavabos i dependències de trànsit i estada per a familiars que tindran accessos i circulació independent de les anteriors.
 • Disposar de personal i equipament necessari per a atendre els serveis, garantint un adequat nivell d'higiene, amb especial atenció a la prevenció de tota mena de malalties transmissibles.
 • Comptar amb vestuaris, lavabos i dutxes per al personal.
 • Utilitzar climatització per a l'exposició dels difunts.

D'altra banda, el nostre personal està preparat per a atendre els familiars i reunits en aquests moments tan crítics.

El Tanatori municipal de Reus és un espai públic on anar a donar l'últim adéu a la persona que ens ha deixat i oferir consol als seus familiars en unes circumstàncies tan delicades. Allà es comença a assimilar la realitat del moment i la pèrdua irreversible del ésser estimat. En aquests moments es fa imprescindible facilitar un entorn íntim per a afrontar el dol.

Per això, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ha dissenyat el seu tanatori per a proporcionar el màxim benestar a les famílies. Està situats en un emplaçament únic, al centre de la ciutat però amb la intimitat necessària que permet trobar moments de pau i recolliment. A l'interior, disposem d'àmplies sales de vetlla amb abundant llum natural, totes amb una estada principal i una altra zona íntima, lavabo privat, armari i telèfon.

El personal de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp estarà sempre pendent de vosaltres, amb discreció i respecte, per a atendre totes les vostres necessitats.

En el nostre tanatori trobareu també:

 • Servei de floristeria
 • Càtering en sala 
 • Sala de cerimònies multiconfessional: comiats religiosos i civils. Amb possibilitat d’emissió en streaming.
 • Acompanyament musical
 • Vehicles d'acompanyament
 • Complements: recordatoris, pantalles interactives, reliquiaris, joies, urnes cineràries...

També es pot vetllar en domicilis o en altres instal·lacions (residències, llocs de culte), però no acostumen estar ateses per professionals especialitzats i no sempre reuneixen les millors condicions sanitàries.

Sí, però el Reglament de Policia Sanitària Mortuòria obliga a realitzar determinades pràctiques tanatològiques de conservació a partir de les 48 hores des de la defunció, si abans no s'ha dut a terme una incineració o un enterrament. Qualsevol tècnica de conservació ha de ser feta per un especialista. Serveis Funeraris Reus i Baix Camp compta amb professionals qualificats per a realitzar aquest tipus de pràctiques.

Sí, a Serveis Funeraris Reus i Baix Camp podreu sol·licitar quants serveis desitgeu per a personalitzar la vetlla, sempre que materialment siguin realitzables, no alterin la intimitat d'altres vetlles que comparteixin el tanatori en aquest moment i no afectin els altres serveis.

És el procés per a reduir un cos a cendres mitjançant la seva introducció en un forn crematori dissenyat a aquest efecte.

Sí, excepte els casos en els quals per expressa designació judicial o sanitària no sigui possible.

Entre dues i quatre hores aproximadament, encara que la durada mitjana és de tres hores.

Sí. Al forn crematori s’introdueix el difunt enferetrat. És important destacar que abans de la incineració es retiren tots els elements que provenen tant del cos del difunt (pròtesi, implants, etc.) com dels elements metàl·lics estructurals o embellidors dels taüts.

No, només s'introdueixen el fèretre i el cos del difunt.

No. Els cossos mai es barregen i cada cremació s'efectua de forma totalment independent.

Generalment, no. No obstant això, com els preus poden ser diferents segons els destí final i les taxes dels municipis afectats, el millor és consultar en cada cas.

Des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp complim escrupolosament unes normes ètiques que garanteixen l'autenticitat de les cendres. Aquestes s'han de lliurar en una urna segellada i perfectament identificada amb les dades del difunt, juntament amb el preceptiu certificat de cremació o acreditació de cendres.

La cendra del fèretre, en ser més lleugera, és separada de la del cos durant la cremació mitjançant un sistema de ventiladors, quedant al final del procés únicament les cendres del finat.

Al procés complet no, però Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ha habilitat zones al crematori que permeten als familiars assistir a la introducció del fèretre en el forn.

Sí. En qualsevol sepultura. El Cementiri General de Reus us ofereix columbaris que us permetran preservar la memòria dels vostres éssers estimats en un entorn excepcional.

Més informació, telèfon 977 750 422 o per correu electrònic a [email protected]

Aquests objectes seran retirats abans de la cremació i es lliuren a la família.

En el cas de ser portador de marcapassos, es obligatori la seva extracció. Aquesta circumstància ha de quedar indicada en el Certificat Mèdic de Defunció.

Se us lliuraran la totalitat de les cendres, que seran dipositades en una bossa precintada abans de posar-les dins de l'urna cinerària.

La temperatura mitjana és de al voltant de 850 graus centígrads

No, únicament es requereix que el metge indiqui en el Certificat Mèdic de Defunció que no existeixen inconvenients per això. Serà necessària a més l'ordre signada pel familiar sol·licitant de la cremació i, en les defuncions judicials, la llicència signada pel Jutge, gestió que farem des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp.

El catolicisme la permet, però la religió musulmana o el judaisme ortodox, per exemple, prohibeixen la incineració.

En absolut. Els materials del fèretre i el cos del mort no són perillosos pel medi ambient. Serveis Funeraris Reus i Baix Camp disposa d'unitats de cremació amb un impacte ambiental mínim, complint amb escreix la normativa mediambiental vigent.

Igual que per a dur a terme una inhumació o enterrament, generalment és possible incinerar transcorregudes 24 hores des de la defunció i una vegada obtinguda la llicència, tret que una investigació judicial o sanitària disposin una altra cosa.

Existeix una gran varietat de complements (reliquiaris, penjolls, anells…) que serveixen per a conservar les cendres i recordar a la persona difunta.

Sí, però és necessari conèixer per endavant els tràmits i les condicions per a la introducció de cendres al país de destí. Per a això, és millor consultar abans amb el consolat corresponent.

Sí, però, per a evitar sancions econòmiques, haurà de fer-ho amb els permisos necessaris. Entre altres requisits, les cendres hauran de dipositar-se en una urna biodegradable, creada a base de sal, i es llençaran, dins de l'urna, a una distància mínima de 5 quilòmetres de la costa. Per això, caldrà anar acompanyat d'una funerària o professional degudament autoritzat, ja que necessitarà una autorització de Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, depenent de la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que a un particular li resultarà difícil obtenir.

Tant si es llancen a la mar com si es dipositaran sota terra, han de dipositar-se les cendres dins d'una urna biodegradable.

No obstant això, per tal d'espargir les cendres en un espai natural determinat s’haurà de comptar sempre amb una autorització prèvia de l'Administració competent.

Inhumació

En sentit literal, la inhumació és l'acte d'enterrar un difunt en una sepultura. No obstant això, actualment aquest terme s'aplica també a l'acte de dipositar-hi les seves cendres.

 • Mort produïda a Catalunya

  • Llicència per inhumar expedida pel registre civil corresponent o jutjat. Document expedit pel Registre Civil de la localitat on s’hagi produït la defunció o Autorització del jutjat (en el cas de defunció judicial -quan el metge no ha signat el Certificat Mèdic de Defunció)
  • Si la sepultura on es vol realitzar la inhumació ha estat adquirida prèviament, és necessari aportar títol de dret funerari. (Art. 79 Ordenança Municipal de Cementiri).

   En el moment de presentar el títol, s’identificarà la persona a nom de la qual s’hagués estès el títol. Si aquest resultés haver mort, o no es pogués identificar, s’autoritzarà la inhumació i un cop efectuada es requerirà als posseïdors perquè instin el traspàs a favor de qui tingui dret. Igual tràmit se seguirà quan es tracti de l’enterrament del titular.

  • Es podrà autoritzar una inhumació sense títol en els casos següents (Art. 84 Ordenança Municipal de Cementiri):

   1. Quan sigui el propi titular qui ho sol·liciti, al·legant pèrdua del títol.
   2. Quan s’hagi d’inhumar el propi titular, s’autoritzarà l’enterrament, sense presentació del títol a qualsevol persona que comparegui, sigui o no familiar.
   3. Quan existeixi conformitat del beneficiari designat o de la majoria dels qui tinguin raó a succeir en el dret funerari.

   En tots aquests supòsits, s’exigirà la petició de duplicat del títol, per pèrdua.

  • Si no existeix concessió prèvia, s’informarà de les sepultures disponibles per poder formalitzar una nova concessió de sepultura.
 • Difunt procedent d'un altra Comunitat Autònoma

  • Tots els documents anteriors i també l’autorització de la Conselleria de Sanitat de la comunitat autònoma de procedència en què autoritza el trasllat fins el Cementiri General de Reus.

 • Difunt procedent de l'estranger

  • Tots els documents anteriors i també:

   • Autorització concedida pel consolat d'Espanya al país de procedència.
   • Salconduit mortuori emès al país de procedència.

A Catalunya, es procedeix a l'enterrament o inhumació 24 hores després de la defunció.

Exhumació

És l'acte d'extreure, desenterrar o treure les restes d'un cadàver d’una sepultura del Cementiri.

Aquesta acció es pot donar per diverses causes:

 • Que hagi vençut el termini de temps que el cos pot estar en una sepultura perquè la concessió no s'ha renovat. Art. 64.c Ordenança Municipal de Cementiri
 • Que els familiars desitgin traslladar les restes a una altra sepultura, dins del mateix cementiri a un altre. Art. 87-88-89 Ordenança Municipal de Cementiri
 • Que es vulguin incinerar les restes.
 • Per ordre judicial per ser motiu d’investigació,
 • Per abandonament de la sepultura, considerant com a tal el transcurs de cinc anys d’ençà el darrer pagament dels dret de conservació. Art. 63.c Ordenança Municipal de Cementiri.

En el cas de l'exhumació d'un familiar, haurà de ser el titular de la sepultura l'únic que pugui realitzar la sol·licitud.

Excepte a causa d'una investigació  judicial, un jutge consideri necessari realitzar una exhumació per a la seva investigació.

En els casos de titularitat de concessió Provisional, el titular només podrà sol·licitar l’exhumació de restes de difunts de familiars directes. Art. 51 Ordenança Municipal de Cementiri.

A continuació, detallem la documentació que serà necessària presentar.

 1. Títol acreditatiu de la concessió de la sepultura
 2. DNI del titular

Aquesta sol·licitud haurà de realitzar-se amb cita prèvia en les nostres oficines del Tanatori municipal de Reus, telefonant al 977 75 04 22 o enviant un correu electrònic a l’adreça [email protected].

És l'acte d'extreure, desenterrar o treure les restes d'un cadàver d’una sepultura del Cementiri.

Aquesta acció es pot donar per diverses causes:

 • Que hagi vençut el termini de temps que el cos pot estar en una sepultura perquè la concessió no s'ha renovat. Art. 64.c Ordenança Municipal de Cementiri
 • Que els familiars desitgin traslladar les restes a una altra sepultura, dins del mateix cementiri a un altre. Art. 87-88-89 Ordenança Municipal de Cementiri
 • Que es vulguin incinerar les restes.
 • Per ordre judicial per ser motiu d’investigació,
 • Per abandonament de la sepultura, considerant com a tal el transcurs de cinc anys d’ençà el darrer pagament dels dret de conservació. Art. 63.c Ordenança Municipal de Cementiri.

Si la sol·licitud es realitza per a realitzar un trasllat a una sepultura dins del mateix cementiri, aquest haurà de sol·licitar-se a partir dels 24 mesos de la defunció aportant la següent documentació:

 • Partida de defunció literal expedida pel Registre Civil corresponent al domicili de la defunció.
 • Documentació de la sepultura on es troba el cadàver i de la unitat d'enterrament destino del trasllat.
 • Fotocòpia del DNI del sol·licitant, del titular de la unitat d'enterrament on es troba el cadàver i de la sepultura d'enterrament destí del trasllat.

Trasllat a un altre cementiri, terme municipal o a l'estranger: Aquest trasllat s'autoritza únicament a partir dels 24 mesos de la defunció. És imprescindible realitzar el trasllat amb cotxe fúnebre i en fèretre amb interior de zinc.

Serà necessari aportar la següent documentació:

 • Partida de defunció literal expedida pel Registre Civil corresponent al domicili de la defunció.
 • Documentació de la sepultura on es troba el cadàver.
 • Fotocòpia del DNI del sol·licitant i del titular de la sepultura on es troba el cadàver.
 • Informar que si el trasllat es realitza a l'estranger, alguns països exigeixen autorització expedida pel Consolat corresponent.

A partir d'aquest moment alguns tràmits i procediments se simplifiquen:

 • No és necessari el fèretre de zinc.
 • Els trasllats poden realitzar-se en qualsevol mitjà de transport.
 • És suficient l'extracte de la partida de defunció; passats els 10 anys és suficient el certificat expedit pel cementiri.

Les restes poden reduir-se dins de la sepultura, traslladar-se a un columbari de restes o incinerar.

Serà necessari aportar la següent documentació:

 • Partida de defunció literal expedida pel Registre Civil corresponent al domicili de la defunció.
 • Fotocòpia del DNI del sol·licitant, del titular de la sepultura on es troba el cadàver i de la sepultura destí del trasllat.
 • En el cas que el trasllat es realitzi fora del terme municipal de Reus, serà necessària la documentació de la sepultura on es troba el cadàver i de la sepultura destí del trasllat.

Els difunts que en el seu moment van ser inhumats en una sepultura de concessió temporal, són exhumats transcorreguts 10 anys de la inhumació.

Prèviament, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp envia per correu al titular una notificació informant-lo de la finalització del termini de la concessió temporal, incloent-se el dia i l'hora de l'exhumació.

En aquest correu, se li ofereix a les famílies diverses possibilitats amb l'objectiu de facilitar-los la gestió:

 • Incineració i lliurament de les cendres a les famílies.
 • Incineració amb esplai de les cendres en un columbari.
 • Incineració amb trasllat a altres províncies o a l'estranger.
 • Reinhumació en una altra sepultura.
 • Trasllat a un altre cementiri.
 • Espargiment en la Font d eles Cendres del Cementiri General de Reus.

Si les restes no són reclamats, s'incineren i es dipositen en un cendrer comú.

Reducció de restes

És el que queda del cos, una vegada transcorreguts els cinc anys següents a la defunció. Per tant, només es pot parlar de restes cadavèriques quan ha transcorregut aquest període de temps.

És l'acte d'exhumar les restes (treure-les de la sepultura i del fèretre que les conté) per a reubicar-los en una altra sepultura o en la mateixa en un fèretre de menor grandària dins del mateix cementiri (també es poden emprar bosses especials dissenyades per a aquest ús); per a incinerar-les; o per a ser traslladades a un altre Cementiri.

En aquests casos, és el titular de la sepultura l'únic afí amb autorització per a sol·licitar aquest servei. Art. 57 Ordenança Municipal de Cementiri.

Des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp oferim a les famílies el servei de gestió d'espai de les sepultures amb reducció de restes del Cementiri General de Reus. Aquesta sol·licitud haurà de realitzar-se amb cita prèvia en les nostres oficines del Tanatori municipal de Reus, telefonant al 977 75 04 22 o enviant un correu electrònic a l’adreça [email protected].

A continuació, detallem la documentació que serà necessari presentar.

 1. Títol acreditatiu de la concessió de la sepultura
 2. DNI del titular

Concessió, transmissió i cancel·lació del dret funerari

El dret funerari sobre l’ús de sepultures neix per l’acte de concessió i el pagament de la taxa establerta en la corresponent Ordenança Fiscal fixada anualment per l’Ajuntament de Reus. Art. 14 Ordenança Municipal de Cementiri.

La concessió d’ús sobre sepultures de construcció municipal serà de caràcter temporal. Les concessions d’ús s’atorgaran pel termini màxim de 50 anys.

Les sepultures i qualsevol tipus de construcció pública o particular que hi hagi al cementiri es consideren bens fora de comerç. Per tant, no podran ser objecte de transmissió onerosa de cap classe

L’Ordenança Fiscal de Cementiri estableix a l’Epígraf 2.1 les quotes anuals que s’han de satisfer en concepte de “Taxa de Conservació de Cementiris”

L’impagament en el transcurs de cinc anys dels drets de conservació implicarà l’inici d’un expedient administratiu de caducitat.

Podrà ser declarada la caducitat i revertirà en tal cas a l’Ajuntament el dret funerari.

Per abandonament de la sepultura, considerant com a tal el transcurs de cinc anys d’ençà del darrer pagament dels drets de conservació. Art. 63 Ordenança Municipal de Cementiri.

Des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp gestionem el canvi de titularitat de les concessions de sepultures del Cementiri General de Reus.

El canvi de titularitat d'una sepultura pot donar-se en dues situacions:

 • Un canvi entre persones vives “Inter Vivos” o, Secció II Ordenança Municipal de Cementiri
 • A causa de la defunció del titular “Mortis Causa”. Secció I Ordenança Municipal de Cementiri

S’estimarà vàlida la cessió a títol gratuït del dret funerari sobre sepultures (és a dir, que no hi ha cap intercanvi onerós entre les parts), per actes “inter vivos”, a favor de parents del titular en línia directa i col·lateral fins al quart grau, ambdues per consanguinitat i fins el segon grau, per afinitat i de cònjuges o parella estable del titular immediatament abans de la transmissió. Art. 48 Ordenança Municipal de Cementiri.

Documentació necessària:

 • Títol acreditatiu de la concessió de la sepultura
 • DNI del titular i del receptor
 • Document que acrediti el vincle

Pot sol·licitar-se de tres maneres:

Amb compareixença dels interessats en les oficines del Tanatori Municipal de Reus amb cita prèvia, telefonant al 977 75 04 22 o enviant un correu electrònic a l’adreça [email protected].

A la mort del titular del dret funerari, el beneficiari designat, els hereus testamentaris o aquells a qui correspongui “ab intestat”, estaran obligats a sol·licitar el canvi de titularitat a favor seu, compareixent en les oficines de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, amb el títol corresponent i la resta de documents justificatius de la transmissió.

Transcorregut el termini d’un any des de l’òbit del titular del dret funerari, sense haver-se sol·licitat la transmissió, no s’autoritzarà el trasllat de restes. Art. 55 Ordenança Municipal de Cementiri

La transmissió del dret funerari en el moment de la mort del seu titular es podrà fer:

 1. Per designació de beneficiari. Quan el titular d’un dret funerari hagués designat beneficiari, justificada per aquest la defunció del titular i identificada la seva personalitat, s’executarà la transmissió, amb lliurament de nou títol pels anys que restin de concessió i la seva consignació en el llibre registre i en el fitxer general. Art. 34 Ordenança Municipal de Cementiri.
 2. Per successió testamentària. En cas de defunció del titular d'una sepultura, la titularitat passa als seus hereus. Si el testador hagués disposat de la seva herència a favor de més d’un hereu, els drets sobre sepultures seran atorgats als qui, d’entre ells, es designi per majoria de participació en l’herència.
 3. Sense successió testamentària “Ab Intestato”. S’haurà de regir segons la normativa vigent quant al Codi Civil català relatiu a les successions o presentant el document de declaració d’hereus emès per un notari.
 4. Quan no sigui possible presentar la documentació que acrediti la successió de la persona difunta, es podrà tramitar el canvi de nom amb caràcter provisional. Per a més informació es poden posar en contacte amb nosaltres per a que els puguem assessorar.

Aquests hauran de presentar la següent documentació en les nostres oficines del Tanatori Municipal de Reus amb cita prèvia.

 • Certificat Literal de Defunció.
 • Certificat d'Actes d'Últimes Voluntat del difunt.
 • Còpia del testament o en defecte d'això, Declaració d'Hereus del titular difunt.
 • Quadern particional (document en què es dur a terme el repartiment dels bens hereditaris entre els cridats a l’herència) de l'herència, si fos necessari.
 • Si la sepultura no s'assigna a un dels hereus del testament o en el quadern particional, hauran de comparèixer tots els hereus com a requisit necessari per a efectuar la transmissió de la titularitat.

Per a nosaltres és molt important poder estar en contacte amb el titular de manera que puguem mantenir-lo informat de totes les qüestions referents a la seva sepultura. Per això, si canvieu de domicili i sou titulars d'una sepultura del cementiri, si us plau no oblideu informar-nos.

De la mateixa manera, si teniu domiciliat el pagament anual de les taxes de conservació del Cementiri i heu canviat d’entitat bancària o de compte corrent, és important que ens ho feu saber complimentant el document anomenat SEPA.

Podeu descarregar el document SEPA per domiciliar el pagament de taxes o modificar l’entitat bancària en cas d’estar el cobrament domiciliat aquí.

Una vegada omplert el document preguem ens ho feu arribar per correu electrònic a la següent adreça: [email protected].

Si teniu dubtes podeu dirigir-vos en persona a les oficines del Cementiri General de Reus o al Tanatori Municipal.

Més informació, telèfon 977 75 04 22 o per correu electrònic a [email protected].

En el cas de sepultures de lloguer: Cal decidir si es vol formalitzar una pròrroga pels anys que estableixi la Ordenança de Cementiri i fins la suma total dels anys de concessió permesa, o renunciar-hi. Art. 25 Ordenança Municipal de Cementiri

Per a les sepultures de concessió: Expirat el termini de la concessió, es requerirà al titular en el domicili que consti en el llibre de registre de sepultures, a fi que procedeixi al trasllat de les restes a les osseres a tal fi establertes. Arts. 24 i 63.c Ordenança Municipal de Cementiri

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp facilitarà dins del mateix Cementiri, uns nínxols de concessió temporal, pel temps indispensable fins que sigui possible el trasllat del difunt a la sepultura on originàriament s’hauria inhumat. El cost del trasllat serà a càrrec de l’interessat

Làpides i altres guarnicions de sepultures

La làpida és una llosa plana de pedra, granit o marbre, que s'utilitza per a revestir una sepultura, un nínxol o un columbari. Serveixen per a segellar el nínxol o tomba on s'enterra un difunt, i mostren les seves dades personals perquè familiars i amics li puguin localitzar: solen portar gravats les dades del difunt, una breu frase o epitafi commemoratiu, o bé alguna cita al·legòrica.

A vegades, s’inclouen imatges, simbologies (religioses o no), així com la fotografia de la persona difunta i gerros, que permeten dipositar petits rams florals.

El nostre cementiri és lloc de pau als quals es va per a presentar respectes als éssers estimats i les làpides es configuren com a gran eina per al record de qui després d'ella jeu. A més, la creativitat artística té lloc en la seva producció.

En Serveis Funeraris Reus i Baix Camp estem a la seva disposició per a la instal·lació de làpides en les unitats d'enterrament dels nostre cementiri. Podreu triar la làpida que millor s'adapti a la vostra unitat i a l'estètica de l'entorn.

El nostre cementiri és un lloc de pau al qual s’hi va per a presentar respectes als éssers estimats i les làpides es configuren com a gran eina per al record de qui després d'ella jeu. A més, la creativitat artística té lloc en la seva producció.

El catàleg de làpides és ampli i des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp podem mostrar a la família l'ampli catàleg d'opcions que existeixen: des de les més clàssiques a les làpides de disseny.

Una primera classificació de les làpides podria atendre el material que s'empra en elles. En un altre temps s'usava pedra, però des d'aquí el ventall es va obrir a la pissarra, la calcària, el marbre, el granit, l'arenisca o fins i tot la ceràmica, cadascuna amb els seus avantatges i inconvenients.

Però més que el material, la disposició i la forma de la làpida serà el més significatiu d'una làpida i els seus dissenys componen la imatge del propi cementiri. Aquestes formes de làpides depenen principalment de les plaques que es col·loquen sobre els nínxols. Són peces planes i rectangulars de pedra o granit generalment, encara que també poden tenir forma de cúpula.

El més rellevant és el material. El més habitual és el granit, ja que és el que millor que es comporta davant la varietat de condicions climatològiques i el pas del temps. El clima, precisament, és un dels factors que més influeixen en l'elecció del material. En funció dels materials i composició ornamental escollits farà que el preu sigui variable.

Per tot això, el millor és deixar-se assessorar pels nostres experts per a conèixer les millors opcions dins de les teves possibilitats. Serveis Funeraris Reus i Baix Camp compten amb un ampli catàleg ampli, perquè les circumstàncies de les famílies que han de triar-les és molt variada.

Cal saber, també, que en diferents illes de sepultures o zones del Cementiri hi ha establerts uns criteris d’estètica preestablerts que no permeten una lliure elecció ni de materials ni de colors. Per la qual cosa s’ha de respectar obligatòriament aquest criteri.

El preu d'una làpida ve determinat, com es pot llegir al subapartat anterior, pel material, la tècnica de gravat a emprar i l'acabat, entre altres factors. Donada la varietat, hi ha un ampli ventall de preus.

Des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp us podem gestionar i aconsellar respecte la compra de la làpida, els seus complements i altres detalls relacionats amb l'acte funerari. Més informació, telèfon 977 75 04 22 o per correu electrònic a [email protected].

El titular de la sepultura és la persona autoritzada per poder gestionar la compra d’una làpida. Si el titular és difunt, prèvia a la compra, cal fer els tràmits de canvi de nom per a que el nou titular designat faci aquesta gestió.

En la làpides de pedra natural recomanem només passar un drap sec i llevar la pols sense fregar molt ni insistir en les inscripcions. Evitar productes químics i molta aigua, aquests materials en ser naturals poden sofrir un desgast i poden danyar-se si els utilitzem aquests productes.

En la làpides porcellàniques recomanem utilitzar un drap amb aigua i evitar productes químics.

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp permet la contracció del servei de neteja de les sepultures: per més informació, telèfon 977 75 04 22 o per correu electrònic a [email protected].

Dependrà de la situació personal i patrimonial que tenia el difunt: estat civil; si havia atorgat o no testament; si tenia assegurances de vida; si el cònjuge i/o els fills tenen dret a una pensió; tipologia de l'herència…

En qualsevol cas, per a iniciar aquests tràmits, haureu de disposar sempre de la següent documentació bàsica:

 • Certificat Mèdic de Defunció.
 • DNI, targeta de residència o passaport de la persona difunta.
 • Certificat Literal de Defunció, emès pel Registre Civil o Jutjat de pau del lloc de defunció. Serà necessari per a iniciar qualsevol tràmit legal (obtenció del Certificat d'Actes d'Última Voluntat, notaria, gestions amb entitats bancàries, etc.). Serveis Funeraris Reus i Baix Camp gestiona l'obtenció d'aquest document als usuaris dels seus serveis.

Sí, encara que la complexitat d'aquests variarà en funció de la situació personal i patrimonial del difunt.

En absolut. Podeu resoldre aquestes gestions vosaltres mateixos, si us resulta més còmode, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp tramita posa a la disposició dels usuaris dels seus serveis funeràris de forma gratuïta la gestió dels següents tràmits:

 • Tramitació de la baixa de les pensions del causant a la seguretat social o administració pública.
 • Sol·licitem certificat literal de defunció al jutjat.
 • Tramitació de la pensió de viudetat, orfenesa o auxili per defunció.
 • Demanem el certificat d´últimes voluntats i el certificat de cobertura d´assegurances, ambdues gestions davant el Ministeri de Justícia.
 • Entreguem tota la documentació en un termini aproximat d´un mes.
 • Realitzem l´assessorament personalitzat per cada cas, de com procedir per iniciar els tràmits de testamentaria, assessorament per interpretar el testament  del causant o declaració d´hereus i acte de notorietat.