DEFUNCIONS COM ARRIBAR-HI US PODEM AJUDAR?

SEPULTURA DE CIPRIANO MARTOS

Cipriano Martos Jiménez (Huétor-Tájar  1942 - Reus, 1973) va ser un obrer i sindicalista espanyol d'origen andalús. Tot buscant  feina, es va anar desplaçant primer a Morón de la Frontera, i després a Terol, Sabadell, Terrassa i Reus, on va realitzar diferents oficis com ara jornaler, miner, treballador al tèxtil i finalment paleta. Era membre del FRAP i, quan estava a punt de fer 31 anys, va ser detingut per la Guardia Civil a la feina, acusat d'haver repartit propaganda i d'haver fet algunes pintades a Igualada. Ell van detenir juntament amb altres companys. Els van portar tots a la caserna de la guàrdia civil a Reus, acusats de propaganda il·legal i de pertànyer al FRAP.

Segons expliquen diferens fonts i diversos llibres publicats sobre la seva història, després de dos dies d'intensos interrogatoris i tortures sense revelar dades de ningú, el 27 d'agost la guàrdia civil va optar per la solució més dràstica per a Cipriano Martos: donar-li el que s'anomena "el licor de la veritat" ". Li van fer ingerir una corrosiva combinació d'àcid sulfúric i benzina, semblant als ingredients del còctel Molotov. El mateix dia i davant del seu estat gravíssim, Cipriano Martos va ser portat per la guàrdia civil a l'Hospital de Sant Joan de Reus, on el van atendre diversos metges. Un mica recuperat, el 29 d'agost el van presentar davant del jutge, que no va poder prendre-li declaració per la gravetat de les seves lesions. El 17 de setembre de 1973, 19 dies després, amb l'aparell digestiu destruït, moria per hemorràgia interna, segons la partida de defunció, entre terribles patiments.

Durant els 20 dies que Martos va estar agonitzant a l'Hospital, a la sala de beneficència, va estar sempre vigilat per la guàrdia civil i no es va avisar mai cap familiar. Quan va morir, ni la seva mare el va poder veure, tot i que havia suplicat diverses vegades que li deixessin veure el fill. Va ser enterrat secretament en una fossa de beneficència propietat de l'Ajuntament de Reus, al cementiri de Reus, el 20 de setembre de 1973.

Antonio Martos, germà de Cipriano, va registrar l'any 2014 una querella per aquell assassinat davant del Jutjat Argentí de la jutgessa Maria Romilda Servini. El 30 d'agost del 2016 per ordre d'aquesta jutgessa, el jutjat número 4 de Sabadell va prendre declaració a Antonio Martos en el marc de la “Querella argentina contra els crims del franquisme” que se segueix contra els responsables de La Dictadura pels crims comesos durant el franquisme.

Fonts: https://ca.wikipedia.org/wiki/Cipriano_Martos_Jim%C3%A9nez

https://www.diaridetarragona.com/reus/Mi-padre-y-Cipriano-Martos-fueron-torturados-de-una-manera-salvaje-20180427-0002.html

https://www.eleconomista.es/mercados-cotizaciones/noticias/9110443/05/18/Caso-Cipriano-Martos-los-interrogantes-sobre-la-muerte-de-un-antifranquista.html

SEPULTURA DE CIPRIANO MARTOS
Últimes defuncions

En aquest enllaç podeu accedir a l'històric de les darreres defuncions que han estat ateses al nostre Tanatori Municipal de Reus.

Aneu a Últimes defuncions
Cementeri general

El Cementiri General de Reus ha complert recentment els seus 150 anys d'història. Una commemoració que ha estat protagonitzada per tot un seguit d'activitats culturals i de divulgació d'aquest patrimoni.

Aneu al cementiri
Botiga online

En aquest apartat trobareu diferents possibilitats de detalls florals per fer arribar a les famílies mentre fan ús de les diverses sales de vetlla.

Aneu a la nostra botiga