DEFUNCIONS COM ARRIBAR-HI US PODEM AJUDAR?

09/04/2021

Els 150 anys, a la façana del Cementiri General de Reus

Un element que recorda la commemoració dels seus 150 anys d’història


Cementiri reus

El Cementeri General de Reus ha incorporat a la façana principal, sota la figura del déu grec Cronos que presideix l’entrada, un element que recorda la commemoració dels seus 150 anys d’història que se celebren aquest any. Es tracta d’un element sobri –el logo oficial de la commemoració- que s’ha instal·lat amb les mesures tècniques oportunes per tal de preservar la naturalesa de la pedra i per no provocar-hi cap mena d’impacte.

La figura i el perfil del déu grec Cronos a la façana principal del Cementiri General de Reus és una de les mostres més clares que defineixen la concepció i la naturalesa històrica que va caracteritzar la construcció del recinte funerari a la segona meitat del segle XIX. Cronos, la personificació del temps, reflexa el que va ser el primer recinte funerari aconfessional de tot l’Estat. Aquesta figura esdevé el símbol inexorable del pas del temps, identificat amb el rellotge de sorra, i la mort, representada per la dalla que suporta a les mans.

 La figura original va ser esculpida l’any 1870 per Agustí Auquè Figueres. Originàriament Cronos significava “el que talla” i era el déu de les collites. Durant el Renaixement es va canviar pel nom de Chronos, convertint-se així en el pare del temps. Després de la Guerra Civil, el règim dictatorial va determinar canviar el sentit original del Cementiri General, anomenant-lo Cementerio Católico. Un fet que va comportar substituir la figura de Cronos per una creu.

Una situació que es va reposar amb el retorn de la democràcia recuperant el sentit de disposar el recinte allunyat de qualsevol religió concreta, un cementiri per a tothom. L’any 2005 es va realitzar una rèplica de la citada figura, instal·lada avui a la façana principal, ubicant la creació original tot just a l’entrada d’aquest equipament funerari.

Tenint en compte doncs aquesta important simbologia del déu Cronos pel Cementiri General de Reus, s’ha determinat ubicar a la façana principal, sota mateix de la seva figura, un element que recordi la commemoració d’aquest segle i mig d’història.

Continuen les visites diürnes al Cementiri

Cementiri general de Reus

Seguint amb la programació del 150 aniversari del Cementiri, aquest diumenge, 11 d’abril, es realitzarà una nova visita diürna guiada. L'activitat es realitza tots els primers diumenges de mes, fins el juny de 2021, però al mes d’abril es va modificar la data perquè coincidia amb la Setmana Santa.

El nombre de visitants admesos en cada visita és molt limitat degut a les restriccions sanitàries però s’adaptarà en funció de l’evolució de la pandèmia.

Web referecia: www.canalreustv.cat


ALTRES NOTÍCIES QUE US PODEN INTERESSAR

Reus posa en marxa l'operatiu per Tots Sants

23

10

23

Reus posa en marxa l'operatiu per Tots Sants

L’Ajuntament de Reus, a través dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, ha programat un dispositiu especial amb motiu de la celebració de la festivitat de Tots Sants

Llegeix la noticia
Informació del procés d'assignació d'entrades

20

10

23

Visites Nocturnes al Cementiri General de Reus

Informació del procés d'assignació d'entrades

Llegeix la noticia
Últimes defuncions

En aquest enllaç podeu accedir a l'històric de les darreres defuncions que han estat ateses al nostre Tanatori Municipal de Reus.

Aneu a Últimes defuncions
Cementeri general

El Cementiri General de Reus ha complert recentment els seus 150 anys d'història. Una commemoració que ha estat protagonitzada per tot un seguit d'activitats culturals i de divulgació d'aquest patrimoni.

Aneu al cementiri
Botiga online

En aquest apartat trobareu diferents possibilitats de detalls florals per fer arribar a les famílies mentre fan ús de les diverses sales de vetlla.

Aneu a la nostra botiga