DEFUNCIONS COM ARRIBAR-HI US PODEM AJUDAR?

12/12/2022

S’inicien les tasques d’exhumació del militant antifranquista Cipriano Martos al Cementiri General de Reus

S’han iniciat les tasques d’intervenció arqueològica per recuperar les restes de Cipriano Martos


S’inicien les tasques d’exhumació del militant antifranquista Cipriano Martos al Cementiri General de Reus

Avui, 12 de desembre de 2022, s’han iniciat les tasques d’intervenció arqueològica per recuperar les restes de Cipriano Martos, militant antifranquista assassinat sota tortura per la Guàrdia Civil, l’any 1973. Els treballs, que se situen a la fossa 11-67 nord del Cementiri Municipal de Reus, tenen una durada prevista d’uns dos mesos i mig i formen part del Pla de fosses 2020-2022 de la Generalitat de Catalunya.

La regidora responsable dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores; la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó i el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, s’han traslladat fins el lloc aquest matí per conèixer personalment el començament dels treballs, i per acompanyar el germà de Cipriano, Antonio Martos, qui també ha estat present durant la jornada.

Montserrat Flores ha manifestat “aquest és un dia de reparació, de memòria històrica i d’acompanyament a la família. Des de la ciutat de Reus, i des dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, la nostra voluntat és la d’acompanyament i suport a la família i la col·laboració i posada a disposició de totes les facilitats tècniques perquè les tasques es puguin dur a terme amb èxit”.

En termes globals, el procés inclou l’excavació d’antropòlegs forenses i arqueòlegs per trobar-ne les restes. Al tractar-se d’una fossa comuna de beneficència on hi ha altres cossos, la tasca és complexa i s’ha de dur a terme amb delicadesa. Un cop s’arribi al que podria ser el cos de Cipriano Martos, se n’agafaran les restes òssies per fer una primera anàlisi i es portaran a un laboratori, on se’n traurà la mostra d’ADN i es faran més proves antropològiques.

Si els resultats de les tasques de localització conclouen amb èxit, Cipriano Martos esdevindrà la dinovena persona exhumada identificada a Catalunya des de la creació del Programa d’identificació genètica, el 2016. A Catalunya hi ha 887 fosses de la Guerra Civil documentades, amb una xifra estimatòria de 20.000 persones enterrades.

Acompanyament a la família de Cipriano Martos

ALTRES NOTÍCIES QUE US PODEN INTERESSAR

Nova edició del cicle d’activitats divulgatives Primavera al Cementiri General de Reus

03

04

24

Nova edició del cicle d’activitats divulgatives Primavera al Cementiri General de Reusl de Reus

El Cementiri General de Reus organitza una nova edició del cicle d’activitats que sota el nom “Primavera 2024 al Cementiri General de Reus” tindrà lloc els propers mesos d'abril, maig i juny

Llegeix la noticia
El Cementiri General de Reus, reconegut millor cementiri de l'Estat al Concurso Cementerios de España 2023

26

01

24

El Cementiri General de Reus, reconegut millor cementiri de l'Estat al Concurso Cementerios de España 2023

El Cementiri General de Reus ha estat reconegut Millor Cementiri de l'Estat al Concurs Cementerios de España 2023 que organitza el grup empresarial i de serveis funeraris Funespaña i la revista Adiós cultural

Llegeix la noticia
Últimes defuncions

En aquest enllaç podeu accedir a l'històric de les darreres defuncions que han estat ateses al nostre Tanatori Municipal de Reus.

Aneu a Últimes defuncions
Cementeri general

El Cementiri General de Reus ha complert recentment els seus 150 anys d'història. Una commemoració que ha estat protagonitzada per tot un seguit d'activitats culturals i de divulgació d'aquest patrimoni.

Aneu al cementiri
Botiga online

En aquest apartat trobareu diferents possibilitats de detalls florals per fer arribar a les famílies mentre fan ús de les diverses sales de vetlla.

Aneu a la nostra botiga